TÜBİTAK 4001 A/B Ulusal ve Uluslararası Yarışma/Etkinlik Katılım Desteği

Desteğin amacı, öğrenimi devam eden üniversite öğrencileri ve yeni mezunların* proje üretmelerini, projelerini geliştirmelerini, geliştirdikleri projelere yönelik düzenlenen yurt içi ve yurt dışı bilimsel ve/veya teknolojik Yarışma ve ilgili Etkinliklere katılmalarını teşvik etmek ve Milli Teknoloji Hamlesine katkı sağlamaktır. Detaylı ve güncel bilgi için programın TÜBİTAK sayfasını ziyaret ediniz.

*Mezuniyet tarihinin üzerinden en fazla 1 yıl geçmiş olması gerekmektedir.

Başvuru Koşulları

  • Başvurulan Yarışma/Etkinlik için gerekli şartların sağlanıyor olması gerekmektedir.
  • Tüm başvuru sahiplerinin T.C. vatandaşı olması (veya mavi karta sahip olması) ve Türkiye’de ikamet etmesi gerekmektedir.
  • 4001-B için başvuru sahibi kişinin ya da takım üyelerinin en az yarısının başvuru yaptıkları uluslararası Yarışmanın/Etkinliğin varsa Türkiye’de muadili olan (aynı ya da benzer alanda/kategoride yapılan) ulusal bir Yarışma/Etkinliğe daha önceden katılmış ve finalist (yarışma alanında performans sergilemiş olmak) olarak belirlenmiş olması gerekir. Uluslararası Yarışmanın Türkiye’de muadili bulunmuyor ise ilgili alanda mühim çalışmalar yapılmış olunması ve bu çalışmaların başvuruda beyan edilmesi beklenir.
  • Başvuru sahiplerinin Yarışmaya/Etkinliğe ilişkin almış oldukları destekler ve sponsorluklar Yarışmaya/Etkinliğe katılımın gerçekleşebilmesi açısından önemli olduğundan sponsorlukları bulunan başvuru sahibi öğrenci/girişimci/takımın desteklenmesine öncelik verilir.
  • Başka kişi ya da kurumlardan alınan her bir destek ya da sponsorluğa dair detaylı bilginin (ayni, nakdi vb.) başvuruda beyan edilmelidir.
  • Sadece ziyaret ya da bilgi edinme amacıyla yapılan başvurular kabul edilmez.
  • Takım içinde reşit olmayan bir üye olması durumunda Takım Danışmanı bulunması zorunludur. Ayrıca reşit olmayan katılımcılar bakımından veli/vasinin muvafakatnamesinin bulunması zorunludur.
Destek Türü4001-A Ulusal Yarışma/Etkinlik Katılım Desteği4001-B Uluslararası Yarışma/Etkinlik Katılım Desteği
Yarışma/Etkinlik başvuru/kayıt ücreti desteğiVARVAR
Demirbaş ve sarf malzeme desteğiVARVAR
Ulaşım desteğiVARVAR
Yarışma/Etkinlik çerçevesindeki diğer harcamalara ilişkin desteklerVAR*VAR
Destek üst limiti100.000TL**245.000TL**
Yevmiye DesteğiGünlük iaşe (yemek) desteğiHarcırah desteği

*TÜBİTAK’ın düzenlediği ya da paydaşı olduğu yarışmalar (TEKNOFEST gibi) kapsam dışıdır.

**THY sponsorluğunda karşılanacak yurt içi ve yurt dışı uçak bilet bedeli üst limitlere dahil değildir. Değerlendirme sonucuna göre destek kapsamı ve miktarı TÜBİTAK tarafından belirlenir.

Başvuru Yöntemi

  • Başvurular bireysel veya takım olarak yapılabilir. Başvuruların, yarışma/etkinliğin düzenleneceği tarihten en az 60 (altmış) gün önce yapılması önerilir. Değerlendirme süreçlerinin tamamlanabilmesi için en az 30 günlük bir sürenin gerekli olduğu göz önünde bulundurularak başvuru yapılmalıdır. Başvuruların kabul edilebilmesi için ilgili yarışma/etkinlikten davet veya kabul almış olunması gerekmektedir.
  • Başvurular, Bilim ve Toplum Proje Başvuru Sistemi (PBS) (https://bilimtoplum-pbs.tubitak.gov.tr) üzerinden çevrim içi olarak yapılır. Başvuru sistemi eksiksiz doldurularak onaylanır. Talep edilmesi durumunda ek belgelerin de gönderilmesi gerekir.
  • Başvuru değerlendirmesi yalnızca sisteme yüklenen belgeler üzerinden yapılmaktadır. Bu nedenle her bir belge; açık, anlaşılır ve belirlenen içeriğe uygun olacak şekilde sisteme yüklenmelidir. Posta, elektronik posta veya faks ile gönderilen belgeler değerlendirmeye alınmaz.
  • Yarışma/Etkinliğe takım olarak başvuranların bir takım ismi oluşturması zorunludur. Aynı takım ismi, başka bir takım tarafından kullanılamaz. TÜBİTAK, aynı takım isimleri ile başvuran takımlardan başvurusunu daha sonra yapan takımdan isim değişikliği ister.
  • Başvuru kapsamında takım üyesi değişikliği talep edilebilir. Değişiklikler bt4001@tubitak.gov.tr e-posta adresi üzerinden TÜBİTAK’a bildirilmelidir. Ulaşım desteği verilecek başvurularda biletleme işlemi yapıldıktan sonra üye değişiklik talebi kabul edilmez.

Değerlendirme süreci

Ön İnceleme

Proje Başvuru Sistemi’ne gerekli tüm belgeleri eksiksiz, doğru ve açılır olarak yüklenen onaylı başvurular ön incelemeye alınır. Başvuru Koşulları altında yer alan kriterler doğrultusunda Müdürlük tarafından ihtiyaç halinde DDK üyelerinin de görüşü alınarak ön inceleme yapılır.

Video Yükleme

Ön incelemeyi geçen başvurular için bu aşamada 2-5 dakika uzunluğunda bir video hazırlanarak Proje Başvuru Sistemi’ne yüklenmesi talep edilir.

Çevrim İçi Görüşme

Gerek görülmesi halinde, Müdürlük ve Danışma ve Değerlendirme Kurulu üyeleri video aşaması sonucunda başarılı bulunan başvuru sahipleri ile çevrim içi görüşme gerçekleştirecektir.